WordPress Kurulduktan Sonra İlk Yapılması Gerekenler – WordPress ile Blog Kurmak #2

WordPress’i başarıyla kurdunuz ve blogunuza ilk defa giriş yapıyorsunuz. İyi ama şimdi nereden başlayacaksınız?

WordPress kurulduktan sonra ilk ne yapılmalı?

#PHP sürüm kontrolü

Wp-login.php sayfasından yönetim paneline giriş yaptınız. İlk kontrolünü yapmanız gereken şey sistem düzgün çalışacak mı? Uyumsuzluklar var mı? WordPress bu konuda bizlere oldukça kolaylık sağlıyor. Eğer sunucunuz üzerinde ki PHP sürümünüz eski yada uyumsuz bir sürüm ise karşınıza bir uyarı çıkaracaktır.

WordPress PHP sürüm kontrolü

“PHP güncellemesi gerekli” yazısını gördüğünüz anda anlayın ki sunucu firmasıyla iletişim kurmanız gerekiyor. Güvenlik problemlerini engellemek için hemen sunucu hizmeti aldığınız firmaya bir destek talebi oluşturun ve kullandığınız hosting için PHP sürümünü en güncel sürüm yapmalarını isteyin.

#Wordpress Sürüm Kontrolü

Bazen farkında olmadan wordpress’in güncel olmayan sürümünü yükleye biliyoruz. O yüzden blog kurulumundan sonra wordpress yazılım kontrolü yapmakta fayda var. Bunun için başlangıç menüsü altında bulunan Güncellemeler seçeneğine basmalısınız. WordPress sisteminizde güncel olmayan herhangi bir ürün bulunduğundan (tema,eklenti vs) bu sayfada göreceksiniz.

Wordpress Sürüm Kontrolü
WordPress Sürüm Kontrolü

WordPress için şuan en güncel sürüm kullanılıyor. Eğer güncel olmasaydı aşağıda bulunan şimdi yükle butonuyla güncelleme yapacaktık.

#Zaman Dilimi Ayarları

Çoğunlukla bu tarz ayarları wordpress kendisi yapıyor ancak sunucunuz başka bir lokasyonda bulunuyorsa oranın zaman dilimine göre default edilebilir. Bunu kontrol etmeniz gerekmekte. Ayarlar -> Genel menüsü altında aşağıdaki zaman ayarlarını kendinize göre ayarlamalısınız.

WordPress Zaman Dİlimi Ayarı

#Kalıcı Bağlantı Ayarlarını Düzenleme

Bir blog sitenizin olmazsa olmazına doğru ilerliyoruz şuan. Tabi ki SEO! Seo için link yapınızı biraz düzenlemeniz gerekiyor. Mesela aşağıdaki gibi bir link yapısı düşünün;

kaynakkod.net / wordpress / wordpress-nasil-kurulur-wordpress-ile-blog-sitesi-acmak-1/

Şimdi bu link yapısında turuncu kısım sizin web sitenizim adresi. Kırmızı kısım yazdığınız yazının bulunduğu kategori adresi. Yeşil kısım ise yazdığınız yazının başlığı. Ben bu şekilde bir link yapısı kullanıyorum. Ancak bunu siz istediğiniz gibi kalıcı bağlantı ayarları menüsünden değiştirebiliyorsunuz.

Kalıcı Bağlantı Ayarları

#Wordpress Seo Eklentisi Kurulumu

Şimdi SEO için diğer yapmamız gereken işlemlerden bir tanesi de eklenti kurmak. WordPress için ne çok tercih edilen seo eklentisi “All In One Seo” eklentisi. Aşağıda ki yazımızı okuyarak bu eklentiyi nasıl kuracağınızı ve kullanacağınız detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

All in One SEO Pack Eklentisi Kurulumu ve Kullanımı

#SSL Kurulumu

Blogunuzu güvenilir bir hale getirmek istiyorsanız SSL kullanmanız gerekli. Tabi ki bunun için hizmet aldığınız sunucu firmasından SSL hizmeti satın almış olmalısınız. Daha sonra yine wordpressin ücretsiz olarak sunduğu bir eklentiyle SSL kurulumunu başarılı bir şekilde gerçekleştire biliyorsunuz. Really Simple SSL Eklentisi Nasıl Kurulur? Aşağıdaki yazımızı okuyarak detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz 🙂

WordPress SSL Kurulumu Nasıl Yapılır? (Really Simple SSL eklentisi)

#Spam Yorumları Engelleme

Bloguna ziyaretçiler gelmeye başlayınca yorumları kontrol etmek gerçekten senin için zorlaşacak ve bir dünya bot siteni ziyaret etmeye başlayacak. Peki bu işin içinden nasıl çıkacaksın? Böyle durumlarda WordPress’in spam yorum engelleme eklentilerinden faydalanmalısın. Bunun bir çok eklenti mevcut ben sadece bir eklenti için buraya link vereceğim. Ancak siz istediğiniz eklentiyi kullanabilirsiniz. Hatta isterseniz yorumlarda spam engellemesi yapabilmek için güvenlik kodu bile ekleyebilirsiniz. Ancak ziyaretçiler akın ettikten sonra o işlere bulaşabilirsiniz 🙂 Şimdilik Akismet eklentisi bizim işimizi görecektir.

WordPress Akismet Eklentisi ile Spam Yorumları Engelleme

#Kullanılmayan Tema ve Eklentileri Kaldırma

Sisteminizde ne kadar eklenti ve tema olursa o kadar güvenlik problemi ve performans problemi yaşarsınız bunu aklınızdan çıkartmayın. Az çok neleri kullanacağınız kafanızda şekillenmiştir. WordPressin default olarak size sunduğu gereksiz eklenti ve temalar olabiliyor. Önce bunlardan kurtulun 🙂 Hem güvenlik problemi yaşamazsınız hemde performansınızda artış olur.

Unutmayın  ki şuan silmiş olsanız bile istediğiniz zaman geri yükleyebilirsiniz. O yüzden hepsini gönderin gitsin 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top