WordPress Nasıl Kurulur? WordPress ile Blog Sitesi Açmak #1

Burada güzel bir seriye başlıyoruz. Eğer burayı okuyorsan zaten sende güzel bir sürece girmişsin demektir 🙂 Hemen başlayalım o halde.

Adım Adım WordPress ile Blog Sitesi Açmak

# WordPress Nasıl Kurulur?

Öncelikle wordpress dosyalarını bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. İndirmek için buraya tıklayabilirsiniz.  Bu sayfaya girdiğinizde WordPress’in en son yayınlanan sürümünü indirebileceğinzi bir buton göreceksiniz. Bu butona bastığınızda .zip dosyası halinde bir dosya bilgisayarınıza inecek.

WordPress Dosya İndirme

Şimdi wordpress için ihtiyacımız olan dosyalarımızı indirdik. Ancak henüz hazırlıklarımız bitmedi. Çünkü wordpress kullanabilmemiz için bir veritabanına ihtiyacımız var. Satın almış olduğumuz hosting firmasının panelinden kendimize bir veritabanı oluşturuyoruz ve bu veritabanının ismini, kullanıcı adını ve şifresini bir yere not ediyoruz. Bu bilgilerin güvenliği sitemizin güvenliği için çok fazla önemli. O yüzden bu bilgileri iyi saklamanız ve şifreyi güçlü bir şifre olarak belirlemeniz gerekiyor. Eğer WordPress’i localhost’a kurmayı planlıyorsanız http://localhost/phpmyadmin/ linkine giriş yapıp phpmyadmin üzerinden kendinize bir veritabanı oluşturabilirsiniz.

WordPress için veritabanı oluşturma

Çoğu hosting firması veritabanını otomatik olarak oluşturur. Karakter set ayarını sizin yapmanıza gerek kalmaz. Ancak yapmanız gerekirse mutlaka uft8_general_ci kodlamasını seçin. Bu seçenek ile herhangi bir türkçe karakter problemi yaşamazsınız.

Şimdi sıra dosyalarımızı hostingimize yüklemeye geldi. FTP bilgilerinizi hosting firmanız size mail olarak göndermiş olmalı. Peki bu FTP bilgilerine nasıl giriş yapacağız? Bunun için bir çok program mevcut. Ancak en çok kullanılan program FileZilla isimli programdır. Bu programı bilgisayarınız kurup o şekilde giriş yapabilirsiniz.

FileZilla Giriş Ekranı

Programda bulunan Sunucu bölümüne FTP adresinizin IP adresini yazabilirsiniz. Ancak genelde ftp.siteadresi.com şeklinde de bağlantı kurulabilir. Bu bilgileri zaten hosting firmanız size verecektir. Kullanıcı adı yerine FTP kullanıcı adınızı, parola alanı yerine FTP şifrenizi yazıp Hızlı Bağlan butonuna basmanız yeterli olur.

FileZilla FTP Dosyaları

Başarılı giriş yaptıysanız karşınıza  bu şekilde bir dosya listesi gelecektir. Public_html yada www klasörünün içerisine giriyoruz. Bu klasörlerin ikisi de aynıdır. Zaten fark ettiyseniz www klasörü kısayol şeklinde gözükür çünkü public_html klasörünün kısayoludur.

Şimdi az önce indirdiğimiz wordpress dosyalarını açıyoruz. İçerisinde bulunan bütün dosyaları FileZilla’da açtığımız klasörün içerisine sürükleyip bırakıyoruz.

WordPress Aktarılacak Dosyalar

Biraz uzun sürebilir bu aktarım işlemi, internet hızınıza göre değişiklik sağlayabilir. Şimdi aktarım tamamlandıktan sonra web sitenize giriş yapabilirsiniz artık. Web sitenizi açtığınızda karşınıza bu şekilde bir ekran gelecektir.

WordPress Kurulum Ekranı #1

Eğer karşınıza bu şekilde bir ekran geldiyse her şey yolunda demektir 🙂 Artık Başlayalım! butonuna basabiliriz.

WordPress Kurulum Ekranı #2

Şimdi bu ekran WordPress’i kurarken ayarlarını yapacağımız bir ekran. Az önce hatırlarsanız veri tabanı oluşturmuştuk. Şimdi o veri tabanı bilgilerini buraya yazıp, WordPress’i veri tabanına bağlayacağız.

  1. Veritabanı ismi bölümüne oluşturduğunuz veritabanı adını girmeniz gerekiyor.
  2. Kullanıcı adı kısmına phpmyadmin paneline girerken hangi kullanıcı adını kullanıyorsak onu yazıyoruz. (Bu bilgileri hosting firmanız verecek)
  3. Parola alanına phpmyadmine girerken kullandığınız şifreyi yazacaksınız.
  4. Veritabanı sunucusu alanı genelde değişmez localhost olarak kalır. Ancak bazı hosting firmaları kendilerine özel bilgiler kullanır ve bunu tekrar tekrar söylüyorum ama size verirler 🙂 Hosting firmasının panelinden bir veritabanı oluşturduğunuzda otomatik olarak size Veritabanınız oluşturuldu! başlıklı bir mail gelir. Bu mailin içeriğine bakarsanız eğer böyle bir değişiklik yapmanız gerekiyorsa bunu uyarı olarak yazdıklarını göreceksiniz.
  5. Tablo Ön eki kısmı wp_ olarak kalabilir. Eğer sitenizde birden fazla wordpress kullanacaksanız bu değiştirebilirsiniz. Örneğin birincisi, wp_ olarak kalırken ikincisini wp2_ olarak değiştirebilirsiniz.

Şimdi bütün bilgileri yazdığımıza göre artık Gönder butonuna basabiliriz 🙂

WordPress Veritabanı Bağlantısı

Karşına böyle bir ekran geldiyse çok iyi gidiyorsun demektir 🙂 Ancak bu ekran değilde bir uyarı ekranıyla karşılaştıysan az önce girdiğin bilgileri tekrar kontrol etmen gerekiyor. Gerekirse yorum olarak yazabilirsin.

Şimdi Kurulumu Çalıştır butonuna basalım.

WordPress Kurulum Ekranı – Site Ayarları

Şimdi bu ekranda gireceğimiz bütün ayarlar sitenizin içeriğini belirleyen ayarlar.

  1. Site başlığı alanına sitenizin adını yazabilirsiniz. Örn: Kaynakkod.net
  2. Kullanıcı adı alanı sizin admin panelini kullanırken ki kullanıcı adınızdır.
  3. Parola admin paneli parolasıdır. Güçlü şifre belirlemeniz önerilir.
  4. E-posta adresiniz yine admin panelinde ki e-posta adresinizdri.
  5. Arama motoru görünürlüğü seçeneğini işaretlerseniz WordPress sitenizi arama motorlarında göstermemeye çalışacaktır. Buraya dikkat işaretlediğiniz taktirde siteniz arama motorlarında gözükmez!  Bu seçeneği neden koymuşlar ki dediğinizi duyar gibiyim. Şunun için; eğer sitenizi kurduktan sonra hemen yayına girmeyecekseniz hazırlıklarınız bittikten sonra insanların sizi bulmasını istiyorsanız bunu işaretleye bilirsiniz. Bu seçeneği daha sonra yönetim panelinden kaldırabilirsiniz.
WordPress Admin Paneli Kurulumu

Tebrikler artık bir WordPress siteniz var 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top